RWD Stallions

etusivu · • ♥ • · orit

Crane Baraolt

Voltti tai Volt


Holstein, ori
Ruunikko (EE AA), 169cm
14.02.2023, 12v (3v 24.02.23)
Estepainotteinen - 160cm
VH23-044-0021

Omistaja: meea (VRL-09844)
Kasvattaja: Kurjenpesä

KTK-kelpoinen


Taustatietoa:

Havahtuessani siihen harmilliseen tosiseikkaan, etten ollut tarjonnut Ressua jalostukseen tai käyttänyt oria yhtä jälkeläistä enempää omille tammoilleni päätin korjata tilanteen. Ainakin toinen varsa oli mielestäni enemmän kuin paikallaan! Tammavaihtoehtoja oli kerrankin useampi, mikä vähän naurattaa; missäs vaiheessa kouluratsastajan estehevoskanta ehti näin vahvaksi ja elinvoimaiseksi?

Toisen varsan emäksi valikoitui oma kasvattini Crane Naughtmare. Oriasemakäynnit, Näpsän tiinehtyminen ja kantoaika sekä aikanaan varsominen, kaikki sujui ilman isompia kupruja. Toki murehdin ja vähän stressasinkin koko touhua, kuten aina, pohtiessani mikä kaikki voi mennä missäkin vaiheessa pieleen. Näps otti mammalomansa varsin rennosti, vasta aivan viimeisillä viikoilla sen olo ja elo näkyi käyvän hiukan tukalaksi. Varsa, kookas ori, syntyi onneksi ilman ihmisapua. Nisän löytymisessä pikkuherra sen sijaan kaipasi apua, kaula ja pää kun eivät meinanneet taittua sitten ollenkaan niin päin kuin olisi pitänyt (ja varsa itse halunnut). Orivarsan jalkakontrolli oli alusta asti huikeaa, sen sijaan kaula ja pää tuntuivat elävän aivan omaa elämäänsä. Tämä vähän huvittava epäsuhta kyllä katosi nopeasti.

Isän nimestä vaikutteita hakien myös tämä varsa, kuten siskopuolensa, sai nimensä romanialaisen kaupungin mukaan. Varsan kasvaessa nuoreksi sen raamikkuus ja liikkeet, etenkin laukka, pääsivät oikeuksiinsa. Hyppykykyä ja -halua tuntui löytyvän jo ennen irtohypytysharjoitusten aloittamista, siihen malliin nuori loikki aika lailla kaiken mahdollisen ylitse laitumella ja tarhassa. Baraoltiksi nimetty hevonen koki elämänsä suurimman järkytyksen ensimmäisellä maastoreissullaan, enkä edes tiedä, miksi. Vielä aikuisiälläkin ori suhtautuu metsiin ja maastoiluun syvästi epäillen, mitä lie pikku-ukkoja tai muita mielenrauhaansa vavahduttavia otuksia se näkee. Minä kun en muista orin koskaan suoranaisesti säikähtäneen mitään! Baraolt-raasu vain ei koskaan oppinut rentoutumaan metsässä. Kenttäratsun ura tyssäsi ennen kuin alkoikaan, vaikkei tuota urapolkua koskaan Baraoltille suunniteltukaan.


Luonnekuvaus:

Raamikas, kyvykäs ja hyväluonteinen. Baraoltin, Voltin, kohdalla geenilotto antoi muutakin kuin tyhjiä rivejä. Aina parhaansa yrittävä, rohkea ja varovainen hyppääjä, käsiteltäessä fiksu ja rauhallinen. Eteenpäinpyrkivä, reipas ratsastaa, kilpailuissa kuin kotonaan. Ainoa isompi vika ruunikossa on sen uskomaton kyky löytää pieniä vihreitä miehiä, sapelihammastiikereitä sun muita kauhistuksia maastoreissuilla. Maneesissa tai kentällä (vaikka kenttä olisikin keskellä tiheintä metsää) Voltti ei pelkää tai edes kyttää mitään, vaan auta armias kun lähdetään maastoon! Harva, valoisa lehtimetsäkin pitää sisällään karmaisevan kauhukavalkadin vähemmän pieniä puoliverisiä syöviä petoja, jos Voltilta kysytään.

Metsää pidemmälle pikku-ukot eivät Volttia seuraa. Tallissa (toki muuallakin) se käyttäytyy fiksusti, on rento ja kiinnostunut ympäristöstään. Nuorempana se vähän pörhisteli tammoille ja muille oreille, iän myötä reagointi on jäänyt perään hörisemisen ja hirnumisen tasolle. Toki Voltti ymmärtää tammojen päälle ja aivan varmasti lähtee mukaan rähinöihin, jos toinen ori käy päälle. Ruunikko itse ei aloita mitään, se on varsin rennon leppoisa ollakseen ori. Niin harjaamisesta, pesemisestä kuin rapsutteluista nautiskeleva Voltti osaa olla oikea nallekarhu, melkein ruunamaisen lupsakka kaveri. Herkuista mieluisimpia ovat ne järisyttävän pahanhajuiset hevosnamit, joihin tallin muut hevoset eivät suostu vilkaisemaankaan. Matolääkekin tuntuu olevan jonkin sortin gourmet-elämys, niin mielellään Voltti lääkkeen nielee. Muutenkin tämä on helppo ja yhteistyöhaluinen hoitaa ja käsitellä, loimen laitto ei aiheuta protesteja, kengittäjä sekä eläinlääkäri aavat työskennellä rauhassa, klippauskonettakaan ei katsota kieroon.. Kaikin puolin kympin tallikäytös, pari plussaa helposta lastattavuudesta sekä ongelmattomasta matkustamisesta.

Voltilla on elastinen, pitkä, matkaavoittava askel jokaisessa askellajissa. Laukka voittaa ravin ja käynnin laadussa, mikä tietysti on positiivista laukan ollessa estehevosen työskentelyaskellaji. Hyppytekniikassakin riittää kehuja hyvästä jalkatekniikasta lähtien, ja kuten todettua, Voltti on rohkea, varovainen hyppääjä. Ketteränä, nopeana hevosena se taipuu melkoisiin kurveihin eikä ahdistu, mikäli lähestyminen on todella lyhyt, suora tai muutoin patenttiratkaisu enimmäisajan minimoimiseksi. Tarvittaessa Voltti kyllä kieltää, sen ei ole tarvis yrittää yli ihan mistä tahansa. Niin hypätessä kuin sileällä Voltti etenee reippaasti tehden mielellään töitä, kunhan ratsastajalla on pehmeä käsi ja hyvä tasapaino. Ratsastajan jalat saavat ilmeisesti heilua ja liikkua aivan miten sattuu, sellaiseen ruunikko ei ole ikinä isommin reagoinut. Sen sijaan kova käsi, liian pitkät pidätteet ja sahaaminen saavat orin kiskomaan päätänsä ylös ja alas, kiemurtelemaan ja muutoinkin ilmaisemaan epämukavuuttaan. Sama tapahtuu myös ratsastajan tasapainon ollessa hukassa. Volttia ärsyttää erityisesti ratsastajan myöhästyminen hypyissä; muutama eritahtinen hyppy, eikä ori hyppää enää ollenkaan. Maastoilusta ei meinaa tulla mitään, edes semmoisen pystyynkuolleen luottokaverimörönsyötin kanssa. Voltti tuntuu vakuuttuneen metsien hirveydestä ja aitojen sekä seinien suojaavasta vaikutuksesta. Jännittävää kyllä peltoaukeilla herralla ei ole mitään hätää.. Ne ovat ne puut, sanokaa minun sanoneen.

Yleisö, pienikin, tuntuu hivelevän ruunikon egoa. Mitä suuremmat kilpailut, sen polleampaa poikaa tämä on! Huomio ei sentään kihahda hattuun, Voltti pysyy omana fiksuna itsenään keskittyen töihinsä, oli se sitten käsihevosalueella kävely tai esterata. Showmiehen elkeitä sekä karismaa löytyy, vaatimatonta seinäruusua tästä hevosesta ei saa tekemälläkään.

Tekstit © kasvattaja

      
Kuvat © kuvaaja ei halua nimeään mainittavan


Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Bucarest Ark
holst,rn, 170cm
KTK-III, ERJ-I, EV-II
ii. Buccellato
holst, m, 176cm
iii. Buck
holst
iie. Polly
holst
ie. Kiara
holst, rn, 166cm
iei. Danello
holst
iee. Kianna
holst
e. Crane Naughtmare
holst, rnkm, 162cm
Ch, KTK-III
ei. Praeses Mithras
westf, rn, 164cm
KTK-II
eii. Pumpkin Parade
westf, rt, 166cm
eie. Kailani
westf, rn, 160cm
ee. Unmarked Graves
holst, rnkm, 160cm
Ch, KTK-III, ERJ-I
eei. Gravemaker
holst, m, 165cm
eee. Artificial Paradise
holst, rnkm, 166cm

Vaikuttaa jalostukseen Suomesta käsin

o/t. Varsan nimi 00.00.0000 e. emän nimi Om.
o/t. Varsan nimi 00.00.0000 e. emän nimi Om.
o/t. Varsan nimi 00.00.0000 e. emän nimi Om.
o/t. Varsan nimi 00.00.0000 e. emän nimi Om.

Kilpailukalenteri


ERJ porrastetut: Tasolla 11/10 | Ominaisuuspisteet: 6665.39


Hyppykapasiteetti: 1939.06 | Rohkeus: 2191.46 | Kuuliaisuus ja luonne: 2534.87

Crane Baraolt on virtuaalihevonen
copyright © RWD Stallions / webdesign © Cery 2019